Kompanzasyon Nedir? Ana Menü Klasik Kompanzasyon Sorunları 2







KLASİK KOMPANZASYON SORUNLARI

Günümüz koşullarında artan enerji ihtiyacı, kullanıcıların elektrik enerjisini daha tasarruflu kullanması zorunluluğunu getirmiştir. Bunun en kolay ve önemli yolu reaktif güç kompanzasyonudur. Kompanzasyonun daha iyi yapılabilmesi amacıyla, reaktif ceza bedellerinin artmasına neden olan reaktif/aktif oranları azaltılmakta; hatta dengesiz tüketime neden olan monofaze yüklerin bile kompanze edilmesi için, elektronik sayaçlar reaktif güç ölçümlerini her faz için ayrı yapmaktadır. Bu sebeple işletmeler gün geçtikçe daha ağır reaktif ceza bedeli ödemek zorunda kalmaktadır.

Bu sorunun kaynaklarını bilirsek çözüm bulmak daha kolay olacaktır. Şöyle ki;

1.Klasik kompanzasyon sistemlerinde tek fazdan ölçüm yapan kontrol cihazları ve trifaze kondansatör grupları kullanmak alışkanlık haline gelmiş, bunun sonucunda dengesiz yüklerin kompanzasyonu sağlanamamıştır,

2.Sistemde sık ve kısa süre devrede kalan yükler (kaynak makineleri, asansör, akaryakıt pompası, motor demeraj akımları vb.), klasik panolarda kullanılan kontaktörlerin yavaşlığı ve kondansatör deşarj sürelerinin uzunluğu yüzünden yeteri kadar kompanze edilememekte ve reaktif/aktif oranları hem indüktif hem de kapasitif yönden artmaktadır. Bunu önlemek için kompanzasyonun daha hızlı çalışması gerekir. Bu tip uygulamalarda daha çabuk kompanzasyon sağlanması için, teknik özelliklerin elverdiği zamanın daha da altına düşülen zamanlar bile, elektrik dağıtım şirketleri tarafından işletmeye uygulanan reaktif bedelleri (maddi ceza) önleyememekte, süre azaldıkça kontaktör ve kondansatörlerin ömrü kısaltmakla kalmayıp, bunların patlamalarına neden olarak yangın riski yaratmakta, kompanzasyon panosu bakım giderlerini önemli ölçüde artırmakta ve kompanzasyon kalitesini düşürmektedir.